5 probléma, amely felmerülhet egy nagykonyhában

Egy ipari nagykonyhában számos probléma előfordulhat, amik egy része lehet tartós, míg mások eseti problémák lehetnek. Ezek kivédése azonban minden vendéglátóegység célja, mert csak így garantálható a zavartalan munkavégzés és kiszolgálás. A fennakadások elkerülésére az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 problémát, amely felmerülhet egy nagykonyhában dolgozva.

1, Rossz tervezés

A konyhák esetében nagyon fontos, hogy a belső tér, a különböző konyhai eszközök elhelyezése kövesse a lehető legzavartalanabb, akadálytalan munkavégzést és munkafolyamatokat.

Egy rossz helyen található nagykonyhai ipari mosogató például könnyen akadályozhatja a dolgozókat, de szélsőséges esetben akár higiéniai problémákat is felvethet az adott konyha működésében.

Ezt elkerülendő érdemes előre megterveztetni a konyha minden egyes elemét és helyiségét, hiszen így érhetünk el igazán professzionális munkavégzést.

2, Alultervezett konyhai kapacitás

A vendégek kiszolgálásához nem csak szakértő személyzet és megfelelően kialakított konyhahelyiség, hanem kellő kapacitás is szükséges. A folyamatos kiszolgáláshoz mindenképp szükséges a kellő mennyiségű konyhai eszköz, ezek lehetnek például:

  • ipari sütők,
  • ipari tűzhelyek,
  • tésztakészítők,
  • húsdarálók,
  • ipari mosogatógépek
  • ipari hűtő- és fagyasztószekrények, stb.

3, Alapanyagok nem megfelelő tárolása

A konyhában az ínycsiklandozó ételek elkészítéséhez a megfelelő alapanyagok és azok tárolása is szükséges. Ebben alapvetően a hűtő- és fagyasztószekrények lehetnek a segítségünkre.

Persze egy rossz időben meghibásodott hűtőszekrény bármikor keresztülhúzhatja a számításunkat, de ha rendelkezünk szabad hűtőkapacitással, akkor ezt is orvosolhatjuk átmenetileg.

Ugyanakkor mindenképp érdemes figyelnünk arra, hogy az alapanyagok tárolása során az állati eredetű termékeket külön kell tárolnunk a többi alapanyagtól.

4, Gyenge minőségű konyhai gépek

A nagykonyhák számára nem véletlenül kínálják a gyártók a kifejezetten ipari felhasználásra szánt eszközöket és berendezéseket.

Tökéletes példa erre az ipari és az otthoni felhasználásra szánt botmixer. Előbbi ugyanis jóval tartósabb anyagokból készül és teljesítménye is lehet akár többszöröse is az otthoni példányokhoz képest.

Természetesen kísérletezni lehet az olcsóbb otthoni konyhai eszközökkel, de hosszútávon azok számos problémát generálhatnak, hiszen tartósságuk és teljesítményük is elmarad az ipari verziókhoz képest.

5, Karbantartások elmaradása

A nagykonyhák esetében a rendszeres karbantartások nem csak a zavartalan munkafolyamatokat szolgálja, hanem azt is hogy a konyhai munkavédelmi szempontból is megfelelhessen az elvártaknak. Egy ipari húsdaráló esetében például a karbantartások kelmaradása, akár komolyabb balesetet is eredményezhet. Ezt mindenképp érdemes elkerülni, ehhez pedig akár érdemes lehet leszerződni egy kifejezetten konyhai eszközök karbantartására szakosodott szerviz gárdával.

Összegezve: Az ipari nagykonyhákban tehát számos dolog félrecsúszhat napi szinten is, de akár hosszútávon is. Ezért mindenképp érdemes a minőségi, megbízható termékeket és szakszerű tervezést választani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*