Három tipp, hogy tartsd tisztán a fürdőszobát

A higiénia és a fürdőszobai kiegészítők, felületek és bútorok ápolása a mindennapok részét képezik. Mindegy, hogy az otthonunkról vagy éppen a munkahelyünkről van szó, az állandó használat miatt fontos, hogy ezeket folyamatosan takarítsuk. Ezzel elkerülhetjük a fertőzéseket és az olyan problémákat, mint a lefolyó eldugulása. Ebben a cikkben megosztunk veletek pár tippet a fürdőszoba tisztán tartására.

A zuhanyzó takarítása

Amennyiben sikerül szinte minden nap foglalkozni egy kicsit a helyiséggel, akkor biztosan nem uralkodik el a káosz. A fürdőszoba tisztán tartása egyszerűbb, mint azt gondolnánk, hiszen csak pár lépést kell követnünk, hogy minden rendben menjen.

1. tipp: A textíliák tisztítása

A folyamatos szellőztetés mellett szükség van a törölközők és szőnyegek folyamatos mosására. Ezeket ajánlatos hetente egyszer kimosni és lecserélni, hiszen a nedves textíliák remek helyet biztosítanak a baktériumok elszaporodására. Érdemes őket minimum 40 fokon mosni, szükség esetén pedig bátran használjunk valamilyen fehérítőt vagy egyéb tisztítószert.

2. tipp: A lefolyók karbantartása

Ahhoz, hogy a lefolyó ne duguljon el, fontos, hogy minden használt után távolítsuk el az oda nem tartozó szennyeződéseket. Új zuhanypanelek vásárlása nem oldja meg a gondot, így mindenképpen szerezzünk be valamilyen lefolyótisztítót, amely megakadályozza annak eldugulását. Bosszantó lehet, ha folyamatosan azzal kell foglalkoznunk, hogy miért nem megy le a víz a zuhanyban vagy a mosdókagylóban.

3. tipp: Fertőtlenítés

Fertőtlenítésre számos anyag alkalmas. Régen sokszor fehérítőt használtak ebből a célból, manapság azonban számos egyéb lehetőségünk is van. Amennyiben maradunk ennél a változatnál, hígítsuk fel egy kis ammóniával, akkor a művelet sokkal hatékonyabb lesz.

Egy nedves ruha segítségével töröljük le a felületről a keletkezett port, csak ezt követően jöhet a higított folyadék. Ezzel egyszerűen fertőtleníthetjük a csapot, a wc-t, a zuhanyzót, de még a kilincset és a polcokat is. Fontos, hogy minden felületre ezt sem használhatjuk, így érdemes utána járni, hogy pontosan milyen anyagok bírják el ezt a fajta tisztítót.

A művelet során érdemes kesztyűt használni, ráadásul mind az ammónia, mind pedig a fehérítő esetében mérgező gázok keletkeznek. Ez főként abban az esetben fontos, ha a helyiség szellőztetése nem megfelelően lett megoldva. Ha tehetjük, takarítás során mindenképpen nyissunk ablakot.

Összegezve: A fürdőben számos dologra kell odafigyelni, hogy az mindig tiszta és higiénikus legyen. Az első és legfontosabb a textíliák folyamatos mosása, majd jöhet a fertőtlenítés és az esetleges dugulások kezelése. Jöhetnek a különböző lefolyótisztítók és az ammóniás fehérítők. Ezek mind segítenek baktériummentesen tartani a helyiséget.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*