Darálós WC dugulás

daralos-wc

A darálós WC létezése áldás mindazoknak akiknek olyan helyiségben szükséges WC használata, ahol a csővezetékek átmérője és elrendezésük nem teszi lehetővé a klasszikus gravitációs típus használatát. Könnyen megeshet azonban, hogy ez a hasznos eszköz is hagyományos tárásnak sorsára jut. Ilyenkor a darálós WC dugulásának megszűntetése azonban sokkal nagyobb problémát is okozhat, amitől akár komoly fejfájásunk is lehet.

Darálós WC dugulásának okai

Az első legtipikusabb probléma az idegen tárgyak WC-csészébe kerülés. Ilyen tipikusan csészébe kerülő tárgyak a: vastag papír, rongyok, törlőkendő, ételmaradék, csontok, műanyagok.

Sajnos a darálós WC-k esetében a túlzott papírhasználat is a dugulás egyik fő oka lehet. Sokan nem tudják, de bizony egyáltalán nem mindegy, hogy milyen, és mennyi WC papírt használunk a darálós WC-nkhez. Először is nagyon fontos az összetétel. Az összetételnél előnyös, ha minél nagyobb százalékban van benne cellulóz, hiszen ezek könnyebbn feloldónak a vízben. Sajnos azonban vannak olyan papírok, amelyek nem túl kompatibilisek a darálós WC-kkel, kiemelten igaz ez a többrétegű wc papírok estében.

Szakemberek nem javasolják továbbá a felakasztható illatosítók használatát sem, mert a műanyag tároló csészébe esése komoly dugulást okozhat. Illatosításra inkább a csésze falára tapadó illatosítót javasolják darálós Wc-k esetén.

Emellett nagy ellensége még darálós Wc-nknek a zsír, ezért az ételmaradékoktól és egyéb zsíros anyagoktól semmiképp se ezen keresztül szabaduljunk meg. Ennek oka, hogy a hagyományos Wc-khez hasonlóan a zsíros szennyeződés itt is megtapadhat a falon és a dugulás kialakulásának melegágyává válhat. Az általában keskenyebb csőátmérő pedig csak még inkább fogékonnyá teszi a rendszert az így kialakuló problémákra.

A másik eset, amikor üzemképtelenné válik a darálós WC. az áramszünet. Ebben az esetben ugyan is nem működik sem a daráló egység, sem a szivattyú, így ilyenkor kerüljük a használatot.

Általánosan a wc dugulás okairól a Wc dugulás okai című cikkben írtunk részletesen.

daralos-wc

Teendők darálós wc dugulás esetén

Ezeknek a WC-knél fontos, hogy kifejezetten kerülni kell az erős vegyszereket, mivel ezek a vegyszerek a gumi alkatrészeket roncsolhatják és ezáltal könnyen tönkretehetik őket. Savas tisztítószerek helyett inkább lúgos tisztítószereket használjunk, mint például a hypó, vagy a házi praktikákban folyton jelen lévő trisó, mosószóda, nátrium-hidroxid, és szappan, de szintén kíméletesebb tisztítást érhetünk el szódabikarbóna használatával.

Amennyiben a tisztítószer használat nem oldja meg a problémát, már sejthető, hogy nagyobb problémával állunk szemben. Ilyenkor ha bátornak érezzük magunkat, akkor áramtalanítsuk a berendezést. Ezután a fedélzáró csavarokat távolítsuk el, majd merjük ki a vizet.

Ezt követően már láthatóvá vált a daráló egység, ha itt látunk nagyobb szennyeződést azt távolítsuk el. Amennyiben minden tiszta volt, de még sem működik a berendezés akkor sajnos a nyomott szakasz lefolyó vezetéke van eldugulva.

Ilyen esetben viszont már duguláselhárító szakemberre van szükség, aki szétszedi a lefolyórendszert és gép dugulás elhárítást fog alkalmazni.

A wc dugulás megszüntetéséről a WC dugulás megszüntetése című cikkben is írtunk.

Összegezve

Ha tehát darálós Wc-nknél dugulás veszélye áll fenn, akkor próbálkozhatunk lúgos tisztítószerekkel, de ha ez nem vezet eredményre, akkor mindenképp javasolt tapasztalt, megbízható szakember felkeresése, aki könnyen orvosolhatja a problémát. A WC dugulás ellen című cikket is javasoljuk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*