Wc lefolyó tisztítás

wc-lefolyo-tisztitas

A wc dugulás elhárítás első számú eszköze, a hatékony wc lefolyó tisztítás.

A hatékony takarítás közben nem hagyhatjuk ki a vécét sem, ezért érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen szennyeződésekkel kerülhetünk szembe és azokat hogyan tudjuk legyőzni.

A drága és nem mindig hatékony vegyszerek helyett most nézzünk meg néhány meglepő, de mindenképpen olcsó és hatékony házi praktikát.

Wc lefolyó tisztítás szódabikarbónával

A wc dugulás egyik oka, a vécé csészében és a lefolyóban lerakódott zsíros étel- és egyéb maradék, valamint a kemény víztől kialakult vízkő.

Ezeket a lerakódásokat, és ezzel a wc dugulást, a rendszeres lefolyó tisztítással tudjuk elkerülni. A lefolyó valódi tisztításához komoly arzenál áll a rendelkezésünkre. Kezdjük mindjárt a szódabikarbónával.

A szódabikarbóna olcsó és nagyon népszerű. A háztartásban sokoldalúan felhasználható, és szerencsére a wc lefolyó tisztításban is a segítségünkre lehet. A szódabikarbóna lemossa a zsíros lerakódásokat, és a vízkő ellen is hatékony.

A legegyszerűbb módon öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát a wc lefolyóba. Hagyjuk hatni, majd öblítsük le, és keféljük le a vécécsésze faláról a rátapadt szódabikarbónát. Ha nagyon precízek szeretnénk lenni, felmosó moppal szívassuk fel a vizet a wc lefolyóból, öntsük oda a szódabikarbónás vizet, hagyjuk hatni, majd öblítsük le.

Komolyabb lerakódás esetén készíthetünk masszát a szódabikarbónából, azt tapasszuk fel a kívánt területre, és hagyjuk hatni.

A Wc tisztítás szódabikarbónával című írásunkban részletesebben olvashat a témáról.

Wc lefolyó tisztítás ecettel

A következő, minden háztartásban előforduló wc lefolyó tisztító eszköz, az ecet. Simán elbánik a vízkővel, a zsíros pakkokkal, és még a kellemetlen szagokat is eltávolítja.

Öntsük a wc lefolyóba, hagyjuk állni, majd súroljuk ki a wc-t és kész is. Közben ne felejtsünk el szellőztetni!

Wc lefolyó tisztítás kólával

Talán furcsa, de már régen közismert wc lefolyó tisztító eszköz, a kóla. Mindegy melyik márka.

A kólában lévő foszforsav tökéletes wc lefolyó tisztító. A használata egyszerű, odaöntjük, hagyjuk állni, majd leöblítjük.

Komolyabb probléma esetén felturbózhatjuk a kólát ecettel, nincs, ami ellenálljon ennek a kombónak.

Wc lefolyó tisztítás citromsavval

Főként a vízkőre hatékony, tehát akkor érdemes használni, ha a wc lefolyóban megvastagodott vízkő réteggel találkozunk.

Ilyen esetben érdemes citromsavat használni. Kapható por alakban, de gél formában is. Mindkét esetben juttassuk a problémás területre, és ott hagyjuk hatni.

Érdemes előtte kiszedni a vizet moppal, és úgy rátenni a citromsavat. Minél vastagabb a illetve kiterjedtebb a vízkő réteg, annál több ideig kell hagyni, vagy annál többször kell használni. lehet, hogy egész éjszakára ott kell hagyni állni.

Aztán nincs más dolgunk, mint lehúzni a vécét, és csillogó vízkőmentes wc lefolyó lesz az eredmény.

wc-lefolyo-tisztitas

Wc lefolyó tisztítás aszkorbinsavval

Talán ez lesz a legmeglepőbb a házi praktikák közül.

Vegyél elő 4-5 szem c-vitamin tablettát, törd össze, és szórd a vízköves, baktériumos felületre.

Az aszkorbinsav ugyanis a c-vitamin leánykori neve, és nagyszerűen használható wc lefolyó tisztításban, a vízkőtelenítő és baktérium eltávolító hatása miatt.

A lefolyó tisztításhoz a trisót is lehet alkalmazni. A Lefolyó tisztítása trisóval című cikkben erről részletesen írtunk.

Összegezve

Ahol a baj, ott a megoldás. Ha probléma van a wc lefolyóval, nézzünk körül otthon. A házi praktikák olcsóbbak és gyakran lényegesen hatékonyabbak, mint vegyszeres társaik. Ezen kívül környezetbarátibb megoldások is. Használj szódabikarbónát, esetet, kólát, citromsavat és c-vitamint.

Ha mégis vegyszerrel oldaná meg a dugulást, akkor ajánljuk a Wc duguláselhárítása vegyszerrel című cikkünket!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*