Duguláselhárító folyadékok

dugulaselharito-folyadekok

Mire jók a duguláselhárító folyadékok? Egyáltalán mik a leghatékonyabbak?

A konyhában és fürdőszobában végzett mindennapi tevékenységeink folyamán a csővezetékekbe kerülő zsíros anyagok, szappanmaradékok, haj, papírhulladékok, vegyszerek, valamint a csövekben pangó vízből kiváló vízkő folyamatosan próbára teszi a lefolyóinkat. Ha a rendszeres karbantartás elmarad szinte biztos, hogy a dugulás előbb, vagy utóbb megjelenik és ilyenkor dugulás elleni szerek alkalmazásához kell folyamodnunk.

Háztartási duguláselhárító folyadékok

A háztartásunkban fellelhető anyagok rendszerint a dugulás megelőzésében lehetnek hasznunkra. Éppen ezért elővigyázatosságból, valamint környezettudatosságból is érdemes megfontolnunk bizonyos időközönként lefolyóink kezelését ezekkel a szerekkel.

Klóros fehérítő+mosópor

Egyszerű házi keverék a klóros fehérítő és mosópor kombinációja. 2-3 csésze fehérítőhöz adjunk 1 csésze mosóport, és ezt a lefolyóba öntve várjunk 10 percet. Remélhetőleg ezután az öblítést követően már meg is szűnik a dugulás okozta probléma.

Sósav

Nem minden háztartásban találhatjuk meg napi szinten, de ha mégis akkor is csínján bánjunk vele. Legtöbbször a lefolyóban lerakodott vízkő eltávolításában lehet segítségünkre. Fontos, hogy a sósav túlzott használata akár károsíthatja a vécét és a lefolyót is.

Továbbá fontos hogy semmilyen körülmények között se keverjük hypóval, mert az így keletkező klórgáz veszélyes, sőt halálos is lehet az emberi szervezetre.

Szódabikarbóna/sütőpor+víz

A szódabikarbóna és a sütőpor, vízzel kombinálva heves kémiai reakció mellett hőt fejleszt és térfogatot növel, mely hatására gyakran segíthet az eldugult mosogatókon és mosdókon.

Ecet-szódabikarbóna keverék

Nagyszüleink tapasztalata alapján az ecetes-szódabikarbónás keverék az egyik leghatékonyabb a dugulások elhárítására és egyfajta pluszként a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is képes megszüntetni.

A Duguláselhárítás ecettel és szódabikarbónával cmíű cikkben erről részletesen írtunk.

Kóla

Pazarlásnak tűnhet, de 1 liter kóla lefolyóba öntése könnyen megszűntetheti a dugulást. Ennek oka, hogy a szerves anyagokat is képes szétmarni, egyesek szerint még a vízkőoldónál is jobb hatásfokú ilyen téren.

Bolti lefolyótisztítók és vegyszerek

A kereskedelmi boltokban kapható dugulás elleni szerek közös jellemzője, hogy egytől-egyig igen erős klór, sav, lúg koncentrátumok. Ezek a lefolyótisztító szerek lehetnek folyékonyak, illetve kaphatóak granulátum formátumban is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a folyékony állagú vegyszerek hatékonyabbnak bizonyulnak a dugulás elleni harcban.

A két féle szert azonban nagyon hasonlóan kell alkalmaznunk: a folyékony szerből a flakonon feltüntetett mennyiséget öntsük a lefolyóba, a granulátumhoz pedig adjunk kevés vizet, és így juttassuk az eldugult lefolyóba. Mindkét típusú anyag használata során torlaszoljuk el a kellemetlen, erős vegyszerszagot a dugóval, illetve nagyon figyeljünk, hogy ne kerüljön bőrünkre.

Kifejezetten a szerves anyagok oldására kifejlesztett anyagok ezek, melyek többnyire szúrós szagúak és maró gőzt fejlesztenek használatuk során. Ezért fontos, hogy minden használat után alaposan szellőztessünk ki és ne lélegezzük be töményen, hiszen igen káros lehet a nyálkahártyára. Emiatt az erős hatás miatt mindenképp javasolt gumikesztyű viselése a használatuk közben.

A Wc duguláselhárítás vegyszerrel című cikkben erről részletesen írtunk.

Összefoglalva

A háztartási lefolyótisztítók nagyobb része a dugulás megelőzésében lehet segítségünkre, de például a sósav használata a makacs dugulások ellen is hasznunkra válhat. A bolti vegyszerek ezzel szemben mind rendkívül erős hatású anyagok melyek használata mindenképp körültekintést igényel, de a dugulás elleni harcban megtérül használatuk.

A duguláselhárító folyadék is egyfajta eszköz, amivel küzdeni lehet a dugulás ellen. A Duguláselhárító eszközök című cikkben részletesen írtunk ezekről az eszközökről.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*