Zsíroldás szódabikarbónával

A szódabikarbóna egy multifunkciós anyagnak tekinthető, hogy háztartásunkban egyaránt alkalmas lehet, tisztításra, zsíroldásra, duguláselhárításra. Ezen pozitív tulajdonságoknak köszönhetően hasznos társunk lehet otthonunkban. Többek között a zsír oldása szódabikarbónával a dugulás kialakulásának megelőzésében nyújthat segítséget. Az alábbiakban azt is megtudhatja a kedves érdeklődő hogyan.

Megelőzés szódabikarbónával

Nagyszüleink a szódabikarbónát régóta használják nem csak a ruhák fehérítésére, de a vízkő és a zsíros lerakódások eltávolítására is. Emiatt lefolyócsöveink karbantartásában is éppúgy hasznos lehet és akár kisebb dugulások elhárításában is segíthet.

Éppen ezért, ha úgy észleljük, hogy a víz csak lassacskán csordogál lefele a mosogató, vagy mosdókagylónkban, akkor elsőként érdemes a szódabikarbónát használnunk, mielőtt még súlyosabb probléma ütné fel a fejét.

Duguláselhárítás azonnal Budapesten!

Dugulás megelőzése

Érdemes öt-hat evőkanálnyi szódabikarbónát kevernünk két, két és fél liter vízhez. A keveréket forraljuk fel, majd közvetlenül a lefolyóba öntsük, ezért mindenképp várjuk meg hogy lefolyjon a felgyülemlett víz. Ezzel általában képesek vagyunk a lefolyócsőben lévő lerakódások feloldására.

Ezt a tisztítást nyugodtan megismételhetjük havonta, így könnyedén tisztántarthatjuk lefolyóinkat és a dugulás fenyegető veszélyéttől sem kell tartanunk.

Ecet-szódabikarbóna keverék duguláselhárításra

Az ecetes-szódabikarbónás keverék az egyik leghatékonyabb házi keverék, melyet használhatunk a dugulások elhárítására, ráadásul a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is képes megszüntetni.

Nem elhanyagolható tény, hogy a lefolyótisztítását rendkívül költséghatékony módon végzi, hiszen mindkét alkotóeleme néhány száz forintos áron beszerezhető a legközelebbi élelmiszerüzletben is.

Ecet töménységből mindig a 20%-os töménységet részesítsük előnyben, hiszen így maximalizálhatjuk a keverék hatásfokát.

Foglalkoztunk még a témával a Duguláselhárítás ecettel és szódabikarbónával című cikkben is.

Dugulás megszűntetése

A dugulás megszüntetéséhez egy tölcsér segítségével fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár ecetet öntsünk a lefolyóba. A két anyag találkozásakor pezsgés keletkezik, a kialakuló kémiai reakció hatására. Ez az erőteljes pezsgés képes a csövek faláról eltávolítani a lerakódott zsíros szennyeződéseket és a vízkövet is.

Szódabikarbóna egyéb felhasználási területei

Ahogy már említettük a szódabikarbóna nem csak duguláselhárításra alkalmas, hanem egyéb háztartási célokra is felhasználható.

Fürdőszobában

Szódabikarbóna és egy nedves törlőkendő segítségével a mosdó és fürdőhelyiségben található vízkőfoltokat, szappanlerakódásokat és egyéb szennyeződéseket is eltávolíthatjuk.

Konyhában

A tűzhelyen, sütőben, mikrohullámú sütőben az olajos, zsíros szennyeződések eltávolítása szintén nem jelenthet gondot, miután egy kis szódabikarbónát szórunk az érintett területekre.

Összegezve:

A szódabikarbóna tehát egy rendkívül hasznos szer lehet háztartásunkban, hiszen gyakorlatilag bárhonnan képes a zsíros, olajos lerakódások eltávolítására. Ezért mindenképp javasolt, hogy tartsunk otthonunkban egy kisebb adagot, gondolva a fent felsorolt problémákra. Budapest összes kerületében vállaljuk a duguláselhárítást.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*