WC tisztítás sósavval

wc-tisztitasa-sosavval

Bár a sósavval történő lefolyótisztítás sokak által kedvelt megoldás, hiszen egy nagyon régi módszer, ami kifejezetten hatékony, amennyiben nem komoly problémáról van szó, ugyanakkor épp oly káros tud lenni, mint a modern tisztító szerek legtöbbje. Ezért mielőtt WC-nk tisztítását sósavval kezdenénk meg, érdemes átfutnunk az ezzel a módszerrel való dolgozás lényegét, előnyeit és hátrányait.

Wc tisztítás sósavval tudnivalók

A sósav képes ugyanis feloldani a szerves anyagok okozta dugulást, azt viszont tudni kell, hogy bizonyos típusú lefolyóvezetékeket is megmarhat.

Ez főleg a régi típusú lefolyócsövekre igaz:

  • eternit
  • beton
  • ólom

Háziasszonyok és épületkarbantartók elmondásából kiderül, hogy a sósavval történő tisztítás csak a piszoárok vízkövesedésének (húgykő) eltávolítására alkalmazzák. Tehát a sósavat inkább csak a fajanszon lerakódott húgykő és vízkő eltávolítására használjuk. A tisztítás közben folyamatosan szellőztessünk és használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt, mert a sósavazás, elképesztően büdös gázok, gőzök fejlődésével jár, ezért a szellőztetés elengedhetetlen.

Duguláselhárítás azonnal Budapesten!

A sósav veszélyei

Nagyon fontos, ha sósavval dolgozunk, más tisztítószert véletlenül ne öntsünk hozzá, különösen ne hypót, mert klórgáz szabadul fel. A klórgázból pár belélegzés is maradandó károsodást okozhat, vagy halált.

Évtizedekkel ezelőtt a legtermészetesebb dolog volt, hogy a háziasszonyok sósavat tartottak otthon az esetleges dugulások ellen. Ez az erős sav (vegyszer) még ma is megtalálható néhány háztartásban, ám egyre inkább kiszorul, éppen azért mert rendkívül veszélyes a használata.

wc-tisztitasa-sosavval

Sósav a csőgörény helyett?

A sósavat duguláselhárításra hagyományos módszerként alkalmazhatjuk. A fürdőkád, a mosdó, a mosogató kisebb fokú dugulásaival könnyedén megbirkózik, sok esetben pedig a WC.-ben kialakult elzáródást is képes megszüntetni. Bár a vegyszerekről önmagukban többnyire nem mondható el, hogy felveszik a versenyt a mechanikus módszerekkel, mint pl. a csőtisztító spirál, a sósav azonban más kategóriába tartozik. Szinte mindennel reakcióba lép a műanyagon kívül, minden szerves anyagot szétmar, szétroncsol. A sósav legfontosabb alkalmazási területe: elvízkövesedett és elhúgykövesedett porcelán piszoárok és WC. csészék felületének lemaratása.

A Wc lefolyó tisztítás című cikkben szintén a wc lefolyójának tisztításáról lesz szó.

Sósav használata

Érdemes egy egész flakonnal beleönteni a lefolyóba, majd legalább 3-4 órát hagyni, mielőtt alaposan leöblítjük. Alkalmazása azonban óvatosságot és előkészületeket igényel! Egy kis odafigyeléssel a legjobb barátunkká válhat a háztartásban, hiszen mint már említettük igen nagy maró hatásának köszönhetően elképesztően sok mindenre használható. A sósav duguláselhárításra nem a legjobb módszer, hiszen rendkívül veszélyes és a környezetre nézve is ártalmas, de olykor még ebben is segítségünkre lehet.

Fém szifonoknál és öreg vas lefolyórendszereknél ne alkalmazzuk, mert szétmarja. Ráadásul ma már számos jobb alternatívát találunk helyette.

Környezettudatos megoldás sósav helyett

Ma már a háztartásokban előforduló lefolyódugulások ellen rengeteg különféle vegyi tisztítóanyag kapható az áruházak polcain. Választhatunk a folyékony lefolyótisztító szerek és a granulátumok sokaságából. Ezek ára akár pár száz forinttól a több ezer forintig is terjedhet. Azt viszont nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy sok esetben bár valóban hatékonyak ezek a szerek, de rendkívül mérgezőek is egyben. A dugulás elhárítás folyamán érdemes először is kipróbálni a különféle házi módszereket, (szódabikarbóna, ecet, trisó) ám esetében is figyelni kell (sósav).

Napjainkban éppen emiatt már egyre több a környezettudatos termék, így ha nem szeretnénk mérgezni környezetünket és kockáztatni egészségünket, akkor is megtalálhatjuk a természetes anyagokból készült praktikus megoldásokat és elkerülhetjük, hogy a lefolyótisztítás sósavval történjen.

A Wc dugulás elhárítása vegyszerrel című cikkben is elég drasztikus megoldásokat említünk. Budapest összes kerületében vállaljuk a duguláselhárítást.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*