Duguláselhárító eszközök

dugulaselharito-eszkozok

Bármikor megeshet velünk az a kellemetlen helyzet, hogy mellékhelyiségünk, fürdőnk, vagy mosogatónk eldugul és a lefolyót semmilyen házi praktikával sem sikerül felszabadítanunk a dugulás terhe alól. Ilyenkor más választásunk nem lévén vagy profi eszközöket szerzünk be e célra, vagy ami még jobb választás, szakemberhez fordulunk.

A megfelelő szakmai tapasztalat mellett a hozzáértő szakembernek rendelkezésére áll minden olyan eszköz mely egy ilyen probléma megoldásánál szükség lehet, de tekintsük át kicsit részletesebben ezeket mi magunk is.

Spirál, alias csőgörény

Ezt az eszköz több néven is ismert lehet számunkra. A legtöbben a csőgörény névvel illetik, de mások számára ismerős lehet, a csőkígyó, csatorna spirál, csőtisztító spirál is. Ezeket az spirálokat két nagyobb csoportra oszthatjuk:

Kézi spirál

Ezek az eszközök bármelyikünk számára elérhetőek a kereskedelmi barkácsáruházakban. Nevükből adódóan kézi hajtással működtethetőek, de egyes csőgörények fúróra csatlakoztatható kialakításuknak köszönhetően, bár kézi használatúak, de gépesített mechanikával is rendelkeznek.

A kereskedelemben kapható lefolyó tisztító spirálok többnyire 10 méteres hosszban és 3-10 milliméteres átmérőben kaphatóak. Átmérő tekintetében nem mindegy milyen méretűt választunk, hiszen a túl vékony spirál még csak átmenetileg sem fogja megoldani a problémát.

Ezért mindenképp érdemes a drágább, de cserébe vastagabb átmérővel rendelkező 6-10mm átmérőjű eszközöket vásárolni. Emellett az árat befolyásolhatja a tekerőszerkezet is, melynél több fajta technikai megvalósítás is lehetséges.

Gépi spirál

A gépi spirálokat a szakemberek használják napi szinten. Ezek nagyobb átmérőjű csövek tisztítására is kiválóan alkalmasak és a nagy teherbírású spirálokra speciális fejek is csatlakoztathatóak, melyek a dugulások jellegétől függően juthatnak nagy szerephez.

Speciális fejek:

  • buzogány fej
  • gyökérvágó fej
  • egyenes fej
  • lándzsa fej
  • kaparó fej

A szakember a tisztítási folyamat során kiválasztja a megfelelő fejet és szükség esetén akár többször is cseréli az eredményes munka érdekében. Nagy különbség még a kézi spirálokhoz képest, hogy a gép csőgörények bármilyen hosszig toldhatóak, hiszen 2 méteres szálak egymáshoz csatlakoztatásával a távoli dugulás is elérhetővé válik.

Ezekről a hatékony eszközökről a Duguláselhárító spirál című cikkben is írtunk részletesen.

dugulaselharito-eszkozok

Womázás, magasnyomású tisztítás

A csőgörénynél modernebb és speciálisabb berendezés az úgynevezett WOMA. Ez egy speciális magas nyomású berendezés, mely képes a cső felületét teljes átmérőben megtisztítani. A benne található szivattyú képes 100-250 bár nyomású víz kibocsátására, mely szinte levágja a szennyeződést a csőrendszerről. A spirálhoz hasonlóan ehhez is többféle WOMA fej csatlakoztatható, melyek végén különböző elrendezésű lyukakon keresztül távozik a magasnyomású víz.

A WOMÁS tisztítást legtöbb esetben külső aknából, vagy tisztítónyíláson keresztül szokás alkalmazni. Ennek oka, hogy amíg a dugulás meg nem szűnik a nagy mennyiségű víz visszafelé folyik, így eláraszthatja a benti területek.

Nagy előnye a csőgörénnyel szemben, hogy a magasnyomású sugaraknak köszönhetően ez a berendezés képes teljesen megtisztítani a csőhálózatot, így a csövek falán sem marad szennyeződés, aminek köszönhetően hosszabb távú megoldást jelent a dugulásoknál.

Összefoglalva:

Látható tehát, hogy amikor nagy a baj, akkor még mindig rendelkezésünkre állnak professzionális eszközök, de szaktudás hiányában sokkal egyszerűbb, ha szakemberekhez fordulunk, akik gyorsan és könnyedén véget vethetnek a probléma forrásának.

Ha meg vannak az eszközök, akkor indulhat a Duguláselhárítás bontás nélkül!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*