Lefolyó tisztítása trisóval

lefolyo-tisztitasa-trisoval

Mindannyiunknak megvan a maga házi praktikája duguláselhárításra, melyeket még szüleink adtak át nekünk, akik szintén a saját szüleiktől kapták az ősi bölcsességeket. A különböző keverékeknek se vége, se hossza, mindenki másra esküszik és máshogy.

Azonban a duguláselhárítás témájában is vannak olyan alapigazságok, melyeket el kell fogadnunk. Az egyik ilyen alapigazság, hogy a trisó az egyik legjobb szer a dugulás kialakulásának megelőzősében.

Dugulás fő okai:

A dugulásnak számtalan oka lehet, mely lehet hirtelen kialakulású, mint az idegen anyag általi eltömítődés (ételmaradék), vagy a lassú lefolyású dugulási tényezők (vízkő, zsíros lerakódás) hatása.

Vízkő

A vízkő képes bármilyen lefolyót lassan, de biztosan eldugítani. Idővel még a nagyobb átmérővel rendelkező vécé lefolyóknak is problémát okozhat, ha nem gondoskodunk a megfelelő tisztításról. Egy átlagos mosdó lefolyó, melynek átmérője töredéke a vécé lefolyóénak, sokkal könnyebben képes eldugulni a vízkő által, ezért azok vízkőtelenítése kiemelten fontos a megelőzés szempontjából.

Zsíros, olajos lerakódások

A vízkő mellett további lassú gyilkosként érdemes megemlíteni a zsíros és olajos lerakódásokat. Ezek a mosogatás során, vagy a maradék lefolyóba öntésekkor kerülhetnek a rendszerbe és fokozatosan lerakódva a cső falára, lassan de biztosan zárják el a víz útját

Amikor azt tapasztaljuk, hogy a lefolyón keresztül a víz a megszokottnál lassabban távozik, akkor mindenképp érdemes megelőznünk a dugulás tényleges kialakulását. Ebben lehet segítségünkre a trisó, mely kifejezetten a zsíros és vízköves lerakódások eltávolításában lehet segítségünkre.

lefolyo-tisztitasa-trisoval

Mire jó a trisó?

A trisó, vagy tudományos nevén a trinátrium-foszfát, sok háziasszony jó ismerőse. Évtizeddel ezelőtt, amikor még nem ált rendelkezésünkre a modern mosogató szer és lefolyó tisztítószerek széles választéka, alapvető felszerelése volt minden háztartásban. Mivel teljesen környezetbarát, a környezettudatos fogyasztók számára, mint hatékony, ámde zöld, környezetünkre veszélyt nem jelentő szerként ismert. A legtöbben, mint a mosógép leghatékonyabb tisztítóját, illetve erős vízkőoldót ismerik. Ám a trisó a házilag alkalmazható szerek között is verhetetlen.

A trisó magas zsíroldó képessége miatt alkalmas a zsíros és vízköves dugulások megelőzésére és elhárítására. Pont ezért népszerű a mosó és mosogatógépek tisztítása során is. Itt egyszerre a vízkövet is feloldja, ezáltal karbantartja és meghosszabítja a gép élettartamát, valamint a zsíros szennyeződésektől is megtisztítja. WC duguláskor is tehetünk vele egy próbát, de ezen a téren sajnos közel sem annyira hatékony.

Egy kisebb dugulással talán elbír, de egy komolyabbal már nem. Valamint vízkövet és zsíros szennyeződéseket bárhol tisztíthatunk vele az otthonunkban, hiszen nem egy erős lúgról van szó és környezetbarát is.

Ha nem sikerül trisóval és más eszközökkel sem, attól még szakember megoldhatja a Duguláselhárítást bontás nélkül!

Hogyan tisztítsuk a lefolyót trisóval?

Mosogató és mosdó lefolyóvezeték eldugulásakor először ellenőrizzük a szifonunkat. Szedjük szét és tisztítsuk ki. Sok esetben a szifon eltömődése okozza ezeket a dugulásokat, illetve kiszedve innen el tudjuk érni a dugulás helyét. Azonban, ha ez nem így van, akkor jöhet a trisó.

  • Szereljük vissza a szifont.
  • Ezután tegyünk pár kanál trisót a lefolyóba majd öntsünk rá 1-2 liter forró vizet.
  • A lefolyót dugaszoljuk be, hogy a trisó és a forró víz kölcsönhatásából keletkező gőzök is dolgozni tudjanak a vezetékben.
  • Hagyjuk így állni egy éjszakát, majd reggel újra öblítsük le 1-2 liter forró vízzel.

Ezzel remélhetőleg elhárítottuk a lefolyónk dugulását. Ha nem, akkor érdemes szakembert hívni, mert komolyabb a probléma, mint vízkő és zsíros anyagok lerakódása.

Mikor nem használ?

A trisó sajnos közel sem univerzális szer a duguláselhárítás szempontjából. Megszüntetni csak akkor képes az eltömődést, ha az vízkő- vagy zsíros lerakódás miatt alakul ki. Amennyiben egyéb számára feloldhatatlan anyaggal kerül szembe (pl.: ételmaradék) akkor nem sok hasznát vesszük és valószínűleg drasztikusabb megoldás után kell néznünk majd.

A Wc lefolyó tisztítás című cikkben a wc lefolyó tisztításával kapcsolatban adunk segítséget.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*