Duguláselhárító spirál

dugulaselharito-eszkozok

A spirál, mint dugulás elhárító eszköz több néven is ismert lehet számunkra. A legtöbben csak úgy hivatkoznak rá, mint csőgörény, de ismerős név lehet még a csőkígyó, csatorna spirál, csőtisztító spirál is. Ezeket a spirálokat két nagyobb csoportra oszthatjuk:

Duguláselhárító kézi spirál

A kereskedelmi barkácsáruházakban ezek az eszközök bármelyikünk számára elérhetőek. Nevükből adódóan saját kézi erőnkkel szükséges működtetnünk, de egyes csőgörényeket fúróra csatlakoztathatunk speciális kialakításuknak köszönhetően. Ezért bár kézi használatúak, de gépesített mechanikával is rendelkeznek, így egyfajta hibrid megoldást jelentenek arra az esetre, ha szeretnénk fizikálisan könnyebb megoldáshoz nyúlni

A kereskedelemben kapható lefolyó tisztító spirálok általánosságban 10 méteres hosszban és 3-10 milliméteres átmérőben elérhetőek a fogyasztók számára. Átmérő tekintetében azonban nem mindegy milyen méretűt választunk, hiszen a túl vékony spirál gyakorlatilag hasztalan, a túl vastag pedig csak kárt tenne a vezetékekben, a problémát pedig egyik sem fogja megoldani.

A legfontosabb, hogy legyük tisztában az eldugult lefolyónk átmérőjének hosszával, így csőgörény vásárlásakor nem nyúlhatunk mellé. Amennyiben nem rendelkezünk speciális vezetékekkel, akkor mindenképp érdemes a kicsivel drágább, de cserébe vastagabb átmérővel rendelkező 6-10mm átmérőjű eszközöket vásárolni.

Emellett az árat befolyásolhatja a tekerőszerkezet is, melynél több fajta technikai megvalósítás is lehetséges.

Ha azonnali duguláselhárításra van szüksége Budapesten, akkor keressen bizalommal a +36 30 699 3815-ös telefonszámon! A Duguláselhárítás azonnal Budapesten című cikk is erről szól!

Duguláselhárító gépi spirál

A gépi spirálok a szakemberek jó barátja, ezért napi szinten használják őket. Ezek nagyobb átmérőjű csövek tisztítására is kiválóan alkalmasak mint, mosogató, padlóösszefolyó, WC. vezeték, csapadékvíz elvezető, és fővezetékek. Ezeknél a kézi erővel való tekerés már nem hatékony és egyben megoldhatatlan feladat is. Ezekre a nagy teherbírású spirálokra speciális fejek is csatlakoztathatóak, melyek a dugulások jellegétől függően juthatnak nagy szerephez.

Speciális fejek:

  • buzogány fej
  • gyökérvágó fej
  • egyenes fej
  • lándzsa fej
  • kaparó fej

A legmegfelelőbb célszerszám kiválasztása a duguláselhárításban jártas szakember feladata. A gépi spirál fajtákról 4 félét érdemes megemlíteni: normál, erősített, dobspirál, és a magasnyomású tömlővel kombinált. A spirálok anyaga igen jó minőségű rugóacél és szinte bármilyen hosszig toldható, a probléma függvényében. A gépi spirálok hatékonyságának titka (az olcsó kézi spirálokkal szemben) a motoros és irányváltós hajtás, a magas fordulat, a kiváló minőség és a komoly átmérő.

A szakember a tisztítási folyamat során kiválasztja a megfelelő fejet és szükség esetén akár többször is cseréli az eredményes munka érdekében.

Még több dugulás megszüntetéséhez szükséges eszközt ismerhet meg a Duguláselhárító eszközök című cikkben.

dugulaselharito-eszkozok

Duguláselhárító spirál árak

Ahogy már említettük a legfontosabb azzal tisztába lennünk, hogy mekkora átmérőjű csőben keletkezett a dugulás. Duguláselhárító spirált, akkor érdemes vásárolnunk, ha kis átmérőjű cső (kézmosó, padlóösszefolyó, zuhanytálca) dugult el, illetve ha a spirál ára nem haladja meg a szakember által elvégzett csőtisztítás árát. A WC vezeték és a kültéri lefolyóvezeték eldugulása esetén, az olcsó vékony spirálok nem fognak tudni eredményt elérni, kár is költeni rájuk.

A komoly dugulásoknál vastag duguláselhárító spirálokra és nagy teljesítményű motoros gépekre van szükség. Ezért ezeknek az ára is több százezer forintnál kezdődnek.

Azonban a kisebb dugulásokat mi magunk is elháríthatjuk. Az olcsóbb kézi spirál vásárlásánál, azonban alaposan nézzünk körül, mert jelentős lehet az árkülönbség és a minőség is.

A lefolyótisztító spirálok árai a következők:

  • 3-7 mm. átmérőjű, gyenge anyagból : 900 és 3000 Ft. között
  • 5-10 mm. átmérőjű, komolyabb, edzett anyagból : 3000 és 8000 Ft. között
  • Dobba szerelt, használható típus 5-10 mm. átmérőjű: 4000-60000 Ft. között

Jól látható tehát, hogy a spirálok ára nagyban tükrözi azok használhatóságát és anyagfelhasználásukat, ezért mindenképp fontoljuk meg milyen típusba fektetjük pénzünket.

A duguláselhárító folyadékok is hatékonyak lehetnek, főleg ha együtt használjuk egy spirállal. A Duguláselhárító folyadék című cikkben mindegyikről írunk, amit érdemes használni.

Ha azonnali duguláselhárításra van szüksége Budapesten, akkor keressen bizalommal a +36 30 699 3815-ös telefonszámon!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*