Duguláselhárítás ecettel és szódabikarbónával

szodabikarbona-ecet

Konyhánk és fürdőnk egyik gyakori problémája a csőtörés mellett a dugulás. Ennek oka, hogy a zsír, olaj, ételmaradékok, vagy épp a hajszálak, a tusfürdő, a sampon és nem utolsó sorban a vízkő lerakodása könnyen lehet felelős lefolyóink eldugulásáért. Időnként mindenkinek szembe kell nézni a dugulás problémájával, ezért a lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítanunk, hogy a lerakódásokat eltávolítsuk, mielőtt nagyobb bajt okoznának.

Megelőzés szódabikarbónával

A szódabikarbóna már önmagában is hasznos szer lehet számunkra, hogyha a megelőzést tartjuk szem előtt. Nagyszüleink ugyanis már rég tudják, hogy nem csak a ruhák fehérítésére, de a vízkő eltávolítására is ugyanúgy használható. Utóbbinak köszönhetően lefolyócsöveink karbantartásában is nagyon hasznos lehet és akár kisebb dugulások elhárításában is segíthet.

Éppen ezért, ha úgy észleljük, hogy a víz csak lassacskán csordogál lefele a mosogató, vagy mosdókagylónkban, akkor elsőként érdemes a szódabikarbónát bevetnünk, mielőtt még súlyosabb probléma ütné fel a fejét.

Hogyan csináljuk a duguláselhárítást ecettel és szódabikarbónával?

Használatakor öt evőkanálnyi szódabikarbónát keverjünk el két liter vízben. Ezt a keveréket forraljuk fel és öntsük közvetlenül a lefolyóba, ezért mindenképp várjuk meg hogy lefolyjon a felgyülemlett víz. Ezzel általában képesek vagyunk a lefolyócsőben lévő lerakódások feloldására.

Érdemes ezt a műveletet havonta egyszer megismételni, még akkor is, ha látszólag semmi dugulásra utaló jellel sem találkozunk, hogy lefolyóinkat tisztán tartsuk.

Hogyan lehet a wc dugulást megoldani?Az alábbi cikkekben erre adunk többféle választ:

Ecet-szódabikarbóna keverék duguláselhárításra

Nagyszüleink tapasztalata alapján az ecetes-szódabikarbónás keverék az egyik leghatékonyabb a dugulások elhárítására és egyfajta pluszként a lefolyóból áradó kellemetlen szagokat is képes megszüntetni. Teszi ezt ráadásul rendkívül költséghatékony módon, hiszen mindkét alkotóeleme néhány száz forintos áron beszerezhető a legközelebbi élelmiszerüzletben is. Az ecetből mindenképp keressük a 20%-os töménységűt, mert ez a legalkalmasabb a háztartási tisztításokhoz.

Vannak még hasonlóan hatásos folyadékok, amik duguláselhárításra kiválóak. A Duguláselhárító folyadékok című cikkben ezeket mind felsoroljuk.

Hogyan csináljuk a duguláselhárítást ecettel és szódabikarbónával?

A dugulás megszüntetéséhez egy tölcsér segítségével fél pohár szódabikarbónát, majd egy pohár esetet öntsünk a lefolyóba. A két anyag találkozásakor pezsgés keletkezik, a kialakuló kémiai reakció hatására. Ez az erőteljes pezsgés képes a csövek faláról eltávolítani a lerakódott szennyeződéseket.

Öblítsük le!

Amikor a habzás alábbhagy a lefolyót alaposan öblítsük át forró vízzel, ezután várjunk öt-tíz percet és engedjünk rá bőségesen hideg vizet is. Ez azért fontos, mert ez a keverék is képes belekötni a lefolyórendszerbe és dugulást okozni, ha nem öblítjük le kellőképpen.

Élvezzük a higiéniát

A duguláselhárítás mellett a keverék az ecet hatására rendelkezik baktériumölő, fertőtlenítő és szagtalanító hatással is, így lefolyónk nem csak tiszta, de friss és higiénikus is lesz a tisztítás után.

Alternatív megoldás

Amennyiben nincs kéznél szódabikarbóna, de mindenképp szeretnénk lefolyónkat sürgősen megtisztítani, akkor segítségünkre lehet a sütőpor is, mint helyettesítő anyag. Ilyen használjunk kétszer akkora mennyiséget, mint a szódabikarbóna esetén és azt öntsük a lefolyóba, majd jöhet az ecet és az öblítés fázis.

Ne várjunk csodát!

Bár az ecet-szódabikarbóna keverék sok esetben hatásos lehet, de semmiképpen se várjunk csodát tőle. A makacs, folyton visszatérő dugulások esetén érdemesebb szakértőhöz fordulni, mert egyéb probléma is állhat a háttérben, melyet egyszerű kémiával nem orvosolhatunk mi magunk.

Összefoglalva:

Az ecet és a szódabikarbóna is hasznos társunk lehet a lefolyó tisztításban, ha tudjuk melyiket mikor érdemes használnunk:

  • megelőzésre használjuk a szódabikarbónát
  • dugulás megszüntetésre az ecet-szódabikarbóna keveréket

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*