Wc dugulás megszüntetése

wc-dugulas-megszuntetese

Sajnos a dugulások leggyakrabban a wc-ben következnek be, mivel ez a legterheltebb lefolyó, illetve ide tudnak beleesni nagyobb tárgyak.

A wc dugulása az egyik legkellemetlenebb a dugulás típusok közül, mert nehéz hozzáférni az eldugult részhez, ráadásul addig használni sem tudjuk. Ezért nagyon fontos, hogy tudásunk legyen arról, hogyan kell kezelni a helyzetet.

Wc dugulás megszüntetése helyett megelőzés

A wc dugulás megelőzéséhez tisztában kell lennünk a leggyakoribb okokkal.

A wc dugulás oka elsősorban nem a beleesett tárgyak, hanem a lassan, de biztosan kialakuló lerakodások és vízkőképződés a lefolyó falán. Ezt vegyszeres tisztítással megelőzhetjük. Érdemes havonta egyszer ecet és szódabikarbóna keverékkel „lefolyótisztítani”, kicsit állni hagyni, majd forró vízzel elöblíteni.

A wc lefolyó tisztítás című írásunkban még több tippet megosztunk ebben a témában.

A második leggyakoribb ok, a vékony, kanyargós, vagy nem megfelelő lejtéssel kialakított lefolyó. Ezt ritkán tudjuk felmérni, de a gyakori wc dugulások igazolni fogják a gyanúnkat. Ebben az esetben úgy előzhetjük meg a dugulást, ha a rendszeres vegyszeres tisztítás mellett gyakran, használt nélkül, lehúzzuk a wc-t. A gyorsan áramló víz elviszi magával az esetleges problémákat, mielőtt összetorlódhatnának a kanyarokban.

És végül, a beleeső tárgyak. Ilyen például a wc papír guriga, nagy mennyiségű wc papír, vagy egészségügyi betétek, wc illatosítók, konyhai ételmaradék. Fontos megtanítani a gyerekeknek is, hogy ne tömködjék bele ezeket a dolgokat a wc-be. Görögországban például annyira vékonyak a lefolyócsövek, hogy az összes használt wc papírt a szemetesbe kell beledobni, különben eldugul.

Hogyan lehet még megoldani a wc dugulást? Az alábbi cikkekben még több tanácsot adunk a duguláselhárításhoz:

wc-dugulas-megszuntetese

Wc dugulás megszüntetése házilag

Sajnos, minden megelőzési technikánk ellenére előfordulhat wc dugulás.

Ha eldugult, de még a vécé torokban van, ami eldugítja, akkor pumpával, vagy lefolyótisztítóval érdemes megpróbálkozni. Először pumpával, aztán, ha az nem segít, lefolyótisztítóval.

A mélyebbre „piszkálással” vigyázzunk, mert akár a csövek fala is megsérülhet, fokozva ezzel a problémát.

Ha nem tudjuk megoldani az első órában a dugulást, később se fogjuk, hívjunk szakembert.

Házilag számos folyadékot alkalmazhatunk, amik megszüntethetik a dugulást. A Duguláselhárító folyadékok című cikkben ezeket mind felsoroljuk.

Összegezve

A wc dugulása általában olyan gond, aminek a megoldásához már szakemberre van szükség, ezért nekünk érdemes a megelőzésre tenni a hangsúlyt. A rendszeres szódabikarbónás – ecetes tisztítás segít tisztán tartani a csöveket. A gyakori wc lehúzással járó gyors víz, megakadályozhatja a kisebb problémák összetorlódását a vékony lefolyócsövekben.

Ha mégis eldugul a wc, érdemes wc pumpával próbálkozni, vagy vegyszeres lefolyótisztítással. Azonban, ha nem megy, ne erőltessük. A falbontással járó dugulás elhárítást előzzük meg azzal, hogy szakembert hívunk. Ha Budapesten szeretnénk duguláselhárítást, akkor a Duguláselhárítás Budapesten aloldalt érdemes megnézni.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*