WC dugulás okai

wc-dugulas-okai

Nincs is kellemetlenebb, mint mikor azzal szembesülünk, hogy mellékhelyiségünkben a WC eltömődés problémája üti fel fejét. Ez legyen szó nagyvárosról, vagy vidéki területekről ez mindenhol általános probléma és hiába minden, maximális odafigyelés mellett is előfordulhatnak a vécében elzáródások.


Ahhoz, hogy megértsük a probléma eredetét érdemes sorra vennünk milyen okok is vezethetnek eltömődéshez.

Vízkő

Magyarországon már régóta tudjuk egy rossz szóviccel élve, hogy a csapból is az folyik, milyen vízkövesek vezetékes vizeink. Ez általános probléma mely nem csak vécénket érinti, hanem minden egyes lefolyót, csaptelepet is. A vízkő a WC lefolyót is lassan, de biztosan képes eldugítani.

Ennek megelőzésére a legegyszerűbb megoldás, ha bizonyos időközönként sósavat öntünk a lefolyóba, mely hatékonyan képes eltávolítani a lerakódott vízkövet. Ne feledjük el, hogy a sósavat csakis magában használjuk, de keverjük például a háztartásban található hypóval, mert a két anyag keveredésekkor klórgáz szabadul fel, mely életveszélyes és halált is okozhat.

Beleesett tárgyak

Gyakori probléma lehet még, ha a lefolyóba oda nem illő anyag, vagy tárgy kerül. Ezek többnyire már a bűzzáró szakaszban megrekednek és ott képesek dugulást okozni. Tipikus problémát okozó tárgy a vécé illatosító anyagok és azok tartóalkalmatosságai. A silány anyagból készült tárolók hamar megadják magukat és a leggyorsabb úton, azaz lefele próbálnak meg távozni. Dugulás elhárítás során sokkal nagyobb gondot okoz, a fajansz oldalára ragasztható illatosító termék, mert ezek eltávolítása rendkívül nehéz, ha már megtörtént a baj.

Ezen kívül sok más tárgy is okozhat galibát. A legjobb ha semmi oda nem illőt sem eresztünk le a lefolyón. A kozmetikai kendők, vattapamacsok, tamponok, betétek, fülpiszkálók, ételmaradékok és a használt macskaalom is inkább landoljon a kukában. Ezzel sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

wc-dugulas-okai

Túl sok WC papír

Emberi létünkből eredően olykor a pazarlás is vesztünket okozhatja és ez e témában sincs másképp. Lehetőség szerint törekedjünk minél kevesebb papírt felhasználni, mert a lefolyócső matéria elvezető képessége véges, ezért ha kell inkább öblítsünk két ütemben ezzel is tehermentesítve az elvezető rendszert.

Túl kevés víz

Ahogy a WC papír pazarlása, úgy az öblítővízzel való spórolás is vezethet problémához. Manapság a víz spórolás jegyében elterjedtek a víztakarékos WC-k és öblítőtartályok, ezek problémája viszont éppen az, hogy többnyire beérik a végtermék eltüntetéséhez, de nem távolítják azt el a központi csatornarendszerbe. Ilyenkor, ha úgy látjuk kevés volt az öblítés mennyisége, inkább ismételjünk, vagy egy vödör vízzel öblítsünk újra.

Rosszul bekötött vécé

Ritkább, de létező problémaforrás lehet még a rosszul bekötött vécé. Ez esetben szó lehet alulméretezett csőátmérőről, vagy elégtelen beállított lefolyóvezeték lejtésről. Rossz lejtés esetén a túl nagy, illetve a túl kicsi lejtés is bajt okozhat.

Amikor túl nagy lejtés adnak a lefolyóvezetéknek az öblítő víz még azelőtt lefolyik, hogy magával vinné az öblíteni kívánt anyagot, túl kicsi lejtés esetén pedig mind a víz, mind a matéria megmarad a vezetékben.

Sajnos ezt a problémát helyrehozni csakis bontással lehetséges, mely igen költséges is lehet.

A wc lefolyó tisztításához sok ötletet adunk a Wc lefolyó tisztítása című cikkben.

Összefoglalva:

Vécénk lefolyójának dugulását több dolog okozhatja akár külön-külön, akár egyszerre is, ezek a:

  • vízkőlerakódás
  • idegen tárgyak a lefolyó csőben
  • túl sok WC papír használata
  • túl kevés öblítővíz használata
  • rosszul kialakított elvezető rendszer

A jó hír azonban, hogy minden problémára van megoldás, akár házi praktikákat is bevethetünk, de nyugodtan fordulhatunk hivatásos duguláselhárító szakemberekhez is.

Hogyan háríthatjuk el a wc dugulást? Alábbi cikkeinkben erre a problémára adunk különböző megoldásokat:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*