WC duguláselhárítás pumpa nélkül

wc-dugulas-elharitas-pumpa-nelkul

Mindannyian találkoztunk már a fent nevezett problémával, ráadásul a pumpa csak a legegyszerűbb esetekben jelent segítséget. A legtöbb esetben a pumpa, mint halottnak a csókot jelenti, de például egy idegen tárgy elakadásakor könnyen még tovább is ronthat a helyzeten.

Természetesen a dugulás elleni arzenálunk nem merül ki az egy szem vécépumpában. Ahhoz hogy meg tudjuk oldani a wc duguláselhárítást pumpa nélkül, rendelkezésünkre állnak vegyszeres és vegyszermentes házi praktikák is.

Wc duguláselhárítás pumpa nélkül – Vegyszeres megoldások

Mindenki másra esküszik, ha duguláselhárításról esik szó. Akik a vegyszerek használatát sem vetik meg azoknak adott jó pár megoldás, de nem mindegy melyiket mikor használjuk. Ezért próbáljuk felmérni, hogy mi is okozhatja az elzáródást valójában.

Klóros fehérítő+mosópor

Egyszerű házi keverék a klóros fehérítő és mosópor kombinációja. 2-3 csésze fehérítőhöz adjunk 1 csésze mosóport, és ezt a lefolyóba öntve várjunk 10 percet. Remélhetőleg ezután az öblítést követően már meg is szűnik a dugulás okozta probléma.

Sósav

Nem minden háztartásban találhatjuk meg napi szinten, de ha mégis akkor is csínján bánjunk vele. Legtöbbször a lefolyóban lerakodott vízkő eltávolításában lehet segítségünkre. Fontos, hogy a sósav túlzott használata akár károsíthatja a vécét és a lefolyót is.

Továbbá fontos hogy semmilyen körülmények között se öntsünk hozzá hypót, mert az így keletkező klórgáz veszélyes, sőt halálos is lehet az emberi szervezetre.

Sampon

Látszólag túl egyszerű megoldásnak tűnhet, de mindenképpen kipróbálandó a sampon használata ilyen célra. Nem kell mást tennünk, mint a WC-csészébe egy nagyobb adagot önteni a kezünk ügyébe akadó samponból, majd egy lábos forró, de még nem felforrt vizet önteni rá. Ezután várjunk 10 percig, mielőtt leöblítenénk. A várakozási idő alatt érdemes figyelni, mert ha megfelelően hat a keverék, akkor a vízszintnek csökkennie kell, ha ez nem történik meg akkor érdemes megismételnünk a folyamatot.

Mosogatószer

A samponhoz hasonló egyszerű megoldás, amely egyben a legnépszerűbb házi praktikának is mondható. Itt is öntsünk egy nagyobb mennyiségű mosogatószert a csészébe, majd hagyjuk állni fél órára. Ezt követően jöhet a fazék forró, de nem felforrt vizet, majd próbálkozzunk a WC lehúzásával. Remélhetőleg a várakozásunk eredménnyel jár és a dugulás meg is szűnik.

A vegyszeres megoldásokról részletes cikket írtunk a WC duguláselhárítása vegyszerrel címmel. A Wc dugulás megszüntetése című cikket is ajánlom.

wc-dugulas-elharitas-pumpa-nelkul

Wc duguláselhárítás pumpa nélkül – Vegyszermentes megoldások

Akik igyekeznek tekintettel lenni környezetükre, azok valószínűleg inkább a vegyszermentes megoldásokat részesítik előnyben. Ezek megoldásoknak listája bár némileg szűkösebb, remélhetőleg mindenki talál hatásos trükköt közöttük.

Drót vállfa

Ha meg szeretnénk oldani a wc duguláselhárítást pumpa nélkül, akkor a „csináld magad” iskolapéldája a drót vállfás megoldás. Nincs is másra szükség, csupán egy drót vállfára, ha van kéznél egy akkor csak tekerjük ki, formázzuk meg úgy, hogy az viszonylag egyenes legyen, majd kezdjük el levezetni a WC- csésze lefolyójába.

Amikor úgy érezzük elértünk a dugulás helyszínére, próbáljuk erősen megpiszkálni és ezzel áttörni a tömődést. Mindezzel addig próbálkozzunk, amíg a WC-t le nem tudjuk öblíteni.

Csomagoló fólia/Pongtu

Elég drasztikus megoldásnak mondható, de nem elvetendő a csomagolófólia használata. Ennek megfelelő használatához tekerjük jól körbe a csészét és fedjük be annak tetejét, lehetőség szerint légmentesen. Miután ezzel végeztünk, próbáljuk meg leöblíteni. Ekkor ha jól végeztük dolgunkat a csomagolásnak tetejének ki kell dudorodnia, ekkor nekünk vissza kell nyomnunk és a levegő nyomás segíteni fog kilökni a vezetékből az eltömődést okozó anyagot.

Ezen elv mentén Koreában létrehozott ötletes találmány az úgynevezett Pongtu. Ez nem más, mint egy erős műanyag fólia, melynek széle szuper erős ragasztóval van ellátva. Ezt felhelyezve a WC-csészére, egyszerűbben érhetjük el ugyanazt a hatást, mint a fóliába csomagolással.

Ahhoz, hogy hatékonyan és gyorsan el tudjuk hárítani a dugulást, az okokra is rá kell jönni. A WC dugulás okai című cikkben ezekről részletesen írtunk.

Összefoglalva:

Duguláselhárításkor választhatunk a vegyszeres és vegyszermentes megoldások közül, attól függően hogy mi magunk mire esküszünk. Házi repertoárunkban szerepel a:

  • klóros fehérítő+mosópor
  • sósav
  • sampon
  • mosogatószer

illetve a:

  • drótvállfa
  • csomagoló fólia használata is.

A szódabikarbóna is egy univerzális megoldás, úgyhogy érdemes wc tisztításhoz, dugulás elhárításhoz is használni. Erről részletesen a Wc tisztítás szódabikarbónával és a Duguláselhárítás ecettel és szódabikarbónával című cikkekben olvashat.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*